Bine ați venit!
    Categorii

    0

      Pregatirea terenului si a spatiilor pentru cultura legumelor!

      Dată: 2024-01-12

      Prin pregătirea terenului se înţelege totalitatea lucrărilor ce se aplică pentru afânarea solului pe o adâncime corespunzătoare, favorizând aerisirea şi încălzirea acestuia, înmagazinarea şi reţinerea unei cantităţi de apă cât mai mare, acumularea în cantităţi optime a substanţelor nutritive pentru creşterea plantelor, distrugerea buruienilor, înlesnirea lucrărilor de înfiinţare a culturilor.

      Pregătirea spaţiilor pentru cultura legumelor, presupune o serie de lucrări folosind: https://magazinruris.ro/utilaje-ruris.html cu scopul de a crea condiţiile necesare pentru creşterea şi fructificarea plantelor, în funcţie de metoda de cultură practicată.

      Mai întâi, terenul destinat culturilor legumicole, se curăţă de resturile rămase de la culturile precedente. Pe suprafeţe mai mici, resturile culturilor vechi se adună; unele se pot folosi în hrana animalelor (frunzele de sfeclă, frunzele de varză, vreji de fasole etc.). Dacă terenul a rămas puternic îmburuienat, se cosesc buruienile cu motocoasa https://magazinruris.ro/motocoase-de-umar.html, iar resturile se scot la marginea parcelei unde se compostează. Eliberarea perfectă a terenului de resturile culturii precedente uşurează în continuare pregătirea solului https://magazinruris.ro/motosape-profesionale.html. După cum se ştie, legumele cer teren foarte bine pregătit, adică „grădinăreşte”, cum spun legumicultorii. Arătura adâncă se execută imediat ce terenul este eliberat de resturile ultimei culturi. Este posibilă folosirea unor mijloace mecanice pentru executarea arăturii, la circa 30 cm adâncime. Adâncimea la care se face această lucrare diferă în funcţie de tipul solului. Astfel, solurile ceva mai grele, de tip cernoziomic, se ară mai adânc, la 25-30 cm, iar solurile uşoare, adică cele de tip aluvionar şi nisipoase, se ară puţin mai adânc, la 20-22 cm. În mod excepţional, arătura adâncă se poate efectua primăvara. 

      La culturile care se înfiinţează primăvara, lucrările se efectuează cu scopul principal de a încălzi cât mai rapid solul. Ca urmare, se execută mai multe lucrări de afânare a stratului de sol, prin grăpare sau greblare repetată, în care urmează să se semene sau să se planteze. Pe terenurile nisipoase, uşoare, după grăpare se pot semăna sau planta specii legumicole rezistente la frig, ca: salată, spanac, morcov, pătrunjel, păstarnac, mazăre, ceapă şi usturoi pentru stufat https://magazinruris.ro/category/8/accesorii-motosape-ruris.html.

      Terenurile cu sol mijlociu (lutoase, luto-nisipoase) trebuie să fie afânate primăvara mai adânc, până la 10 cm. În funcţie de posibilitatile de gospodărire, afânarea se poate efectua cu cultivatorul sau cu un  plug. După această lucrare, solul se grăpează, pentru a crea o cât mai bună mărunţire şi pregătire a patului germinativ. În cazul terenurilor grele (argiloase) sau cu un grad mai mare de îmburuienare, se recomandă să se execute, în mod obligatoriu, o arătură superficială sau o praşilă cu o motosapa la 10-15 cm adâncime https://magazinruris.ro/motosape-semiprofesionale.html, pentru o afânare cât mai bună.

      Soluţia de comerţ electronic Seliton